Deze informatie is geplaatst door: Groene Hart Juristen
Waar krijgt u mee te maken als u personeel wilt aannemen? Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden. Wilt u buitenlands personeel aannemen? Dan hebt u een aantal extra verplichtingen. Meer informatie kunt u opvragen bij Groene Hart Juristen
Personeel aannemen
Neemt u iemand aan voor een integriteitsgevoelige functie? Dan kunt u de sollicitant screenen. Dat kunt u ook doen voor interim medewerkers, zzp’ers, uitzendkrachten, stagiairs en vrijwilligers.
Bij indiensttreding moet u de identiteit van al uw arbeidskrachten controleren aan de hand van een origineel identiteitsbewijs. U bewaart een kopie van de identiteitsbewijzen in uw administratie.
Als u voor het eerst personeel in dienst neemt, moet u zich als werkgever aanmelden bij de Belastingdienst. U ontvangt dan de formulieren om aan uw verplichtingen voor de loonheffingen te voldoen.
In een arbeidsovereenkomst legt u het salaris van uw werknemer vast en geeft u aan of er een cao van toepassing is, wat de werk- en rusttijden zijn en of er een pensioenregeling voor uw werknemer geldt. U kunt de arbeidsovereenkomst mondeling of schriftelijk afsluiten.
Iedere werknemer in Nederland heeft recht op ten minste het wettelijk minimumloon en vakantiebijslag. Dit geldt ook voor flexwerkers en buitenlandse werknemers.
6 Zorg voor goede arbeidsomstandigheden
Als werkgever moet u zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor al uw personeel. Inspectie SZW of uw brancheorganisatie kan u informeren over de voorschriften.
Zodra u personeel in dienst neemt, bent u verplicht een risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Hierin legt u de risico’s voor uw personeel vast en de maatregelen die u daartegen neemt.
Als uw werknemer uitsluitend in Nederland werkt, moet u in Nederland socialeverzekeringspremies voor hem afdragen. Voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering kunt u er ook voor kiezen eigenrisicodrager te worden.
Uw werknemer moet een Nederlandse zorgverzekering hebben. Is hij niet verzekerd? Dan sluit het Zorginstituut Nederland namens hem een zorgverzekering af en moet u de premie afdragen aan het Zorginstituut Nederland.
Buitenlands personeel aannemen
U bent verplicht eerst personeel te werven in Nederland, de Europese Economische Ruimte (EER)en Zwitserland. Alleen als u daar geen geschikt personeel kunt vinden, mag u ook werven in andere landen.
Als u iemand van buiten de EER/Zwitserland of uit Kroatië aanneemt voor korter dan 3 maanden, dan moet u meestal een tewerkstellingsvergunning aanvragen bij het UWV. Neemt u iemand aan voor 3 maanden of langer? Dan vraagt u meestal een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid aan.
Voor medewerkers met een tewerkstellingsvergunning bent u verplicht om geschikte huisvesting te verzorgen. Hierbij moet u voldoen aan de regels van uw gemeente.
Onze jurist arbeidsrecht en vreemdelingenrecht in grensoverschrijdende arbeid kunnen uw bijstaan.