ChatGPT en het auteursrecht

Je hebt er vast wel eens van gehoord, de nieuwe tekstgeneratie-tool die wordt gebruikt op basis van zelf ingevoerde gegevens, ChatGPT. 

ChatGPT is geprogrammeerd om op basis van tekstinvoer te reageren en  antwoorden aan te passen aan de context van het gesprek. Het programma kan onder meer vragen beantwoorden, informatie verstrekken, suggesties doen en gesprekken voeren over verschillende onderwerpen.

Deze teksten lijken te zijn geschreven door een menselijke auteur. Had jij door dat bovenstaande tekst door ChatGPT geschreven is? 

Deze teksten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor social media en blogs. 

Het auteursrecht beschermt auteurs van wetenschappelijk werk en teksten. Dit geeft de maker het exclusieve recht tot gebruiken en profiteren van het geschreven werk. Hoe zit het met de teksten die door ChatGPT zijn gegenereerd? Hierbij geldt dat het auteursrecht alleen van toepassing is op werken die van een bepaald niveau van creativiteit en originaliteit zijn. Bij het combineren van teksten zonder creativiteit door ChatGPT is het auteursrecht niet van toepassing. Hierbij is namelijk geen sprake van enige vorm van creativiteit. 

De vraag blijft in hoeverre het auteursrecht relevant is in het geval van ChatGPT, omdat dit altijd gaat om een geautomatiseerd proces en het achterhalen van de gemaakte creatieve keuzes lastig is. 

Meer weten over auteursrecht? Neem gerust contact met ons op.