Burengeschillen

Burenrecht: voor als uw woongenot verstoord is Met uw buren wilt u het liefst op goede voet leven, maar in een dichtbevolkt land als Nederland is dat nog niet zo eenvoudig. Een conflict met uw buren kan zomaar ontstaan en uw woongenot ernstig verstoren. Heeft u een (dreigend) conflict met uw buren, dan doet u […]

Burenrecht: voor als uw woongenot verstoord is

Met uw buren wilt u het liefst op goede voet leven, maar in een dichtbevolkt land als Nederland is dat nog niet zo eenvoudig. Een conflict met uw buren kan zomaar ontstaan en uw woongenot ernstig verstoren. Heeft u een (dreigend) conflict met uw buren, dan doet u er goed aan een burenrecht specialist in te huren.

Wat is burenrecht?

Het burenrecht regelt de omgang tussen buren onderling, want buren of buurtgenoten mogen elkaar geen hinder toebrengen. Vaak wordt het recht aangevuld met lokale verordeningen, waarin specifieke lokale regels worden opgenomen en toegelicht.

Om duidelijk uit te leggen wat burenrecht inhoudt hebben we een voorbeeldsituatie op papier gezet. Dit soort conflicten komen helaas met grote regelmaat voor: 

Tooske maakt al jaren gebruik van de brandpoort achter haar woning. Zij heeft hierop een recht van overpad, maar haar buurman Henk blokkeert de doorgang. Hierdoor kan Tooske geen gebruik maken van iets waar zij wel recht op heeft. Henk is het niet eens met de situatie, waardoor er een conflict ontstaat. 

Ruzie met de buren?

Naast conflicten over het recht van overpad komen ook discussies over de erfgrens, privacy en overlast veelvuldig voor. Zo heeft bijvoorbeeld de buurman een schuur, die ineens vijftien centimeter op uw erf staat. Of planten de buren een boom naar uw schutting, waardoor u verwacht overlast te ervaren. 

In een klein, maar vol, landje als Nederland hebben we de mond vol van privacy, maar in de praktijk is dit moeilijker gezegd dan gedaan. Want u wilt natuurlijk niet dat uw buren u afluisteren of dat ze met een camera in uw achtertuin kunnen kijken. Eén keer kijken naar de Rijdende Rechter en u heeft voorbeelden genoeg!

Met welke burenrecht zaken kunnen we u helpen? 

 • Overbouw
 • Kadastrale grensoverschrijding
 • Recht van overpad
 • Overlast van rook
 • Geluidsoverlast
 • Stankoverlast
 • Overlast / hinder door bomen, struiken of ander soort beplanting, waardoor licht wordt ontnomen of overhangende takken irriteren (ook wel licht en uitzicht)
 • Plaatsing van bomen, die hoger worden dan 2 meter, binnen 2 meter van de erfgrens
 • Plaatsing van heggen en struiken, hoger dan 2 meter, die binnen 0,5 meter van de erfgrens worden geplaatst
 • Het plaatsen van een schutting of tuinhuis op de erfgrens
 • Waterafvoer op andermans erf
 • Mandelige muren
 • Vragen over het burenrecht en een overkapping, uitbouw of dakkapel
 • Hoe zit het met het burenrecht en zonnepanelen?

Meld bij ons kosteloos uw geschil of kwestie

Om uw zaak goed te kunnen beoordelen vragen wij u om de stukken toe te sturen, zodat wij u een passend voorstel kunnen doen. Wij kijken naar uw zaak en geven u een prijsopgaaf, zodat u nooit voor onverwachte kosten voor een bouwrecht specialist komt te staan.

Breng ons op de hoogte via Meld kosteloos uw geschil of mail uw stukken naar administratie@groenehartjuristen.nl. Uw stukken zijn vertrouwelijk en worden ook zo door ons behandeld in onze beveiligde omgeving. Op het moment dat u geen gebruik maakt van rechtshulp vernietigen wij uw stukken. Wilt u hier meer over weten? Bekijk dan ons privacybeleid

Schakel Groene Hart Juristen direct in.